SCL Playoffs MD 3: KKB Brotherhood & Northern Merbau Melukakan Hati Perlima Utd, KRU & AAK Terus Layak

ARTIKEL OLEH:

Keputusan sengit berlaku dalam Kumpulan C apabila tiga pasukan mencatatkan lima mata dengan satu pasukan di belakang mereka, manakala KRU dan AAK bersinar cemerlang di Kumpulan D pada perlawanan Playoff Liga Juara Selangor (SCL) 2023 yang penuh aksi baru-baru ini.

Perlima United terpaksa akur setelah pertembungan menentang Northern Rembau berkesudahan dengan keputusan seri 2-2. Perlima United memulakan perlawanan dengan baik apabila Ashrul Faez hanya mengambil empat minit untuk membuka jaringan. Walau bagaimanapun, Northern Merbau tidak menyerah dan usaha mereka membuahkan hasil apabila M. Terrence menyamakan kedudukan pada minit 27. Pada separuh masa kedua, Perlima United kembali mendahului apabila Ashrul Faez berada di belakang gol untuk menjaringkan gol mudah ekoran hantaran rendah. Tetapi enam minit kemudian, Terrence sekali lagi menyamakan kedudukan dari sepakan percuma dan gol tersebut ternyata penting untuk memastikan kemunculan pertama Northern Merbau dalam SCL musim ini.

Perlima United terlepas peluang ke SCL melalui perbezaan gol apabila KKB Brotherhood menewaskan AS Gaison 5-0. KKB Brotherhood menggempur AS Gaison dengan serangan hampir sepanjang perlawanan dengan dua gol oleh MVP Liga Bahagian 2, Shahriman Syafii serta satu gol masing-masing oleh Syafiq Aqma, Syakir Fahmi, dan Hafiz Ikhwan.

Keputusan ini memastikan KKB Brotherhood menamatkan aksi di puncak Kumpulan C dengan perbezaan gol yang lebih tinggi iaitu +5 berbanding Northern Merbau yang mempunyai +3 selepas kekalahan mereka kepada AS Gaison pada MD 2 telah diubah kepada kemenangan 3-0 tanpa perlawanan kerana menurunkan pemain yang tijdvak layak didaftarkan. Dengan perbezaan gol Perlima United hanya +1, mereka menamatkan perjuangan di tangga ketiga dan sekaligus tidak melayakkan diri ke pentas SCL 2023

Di Kumpulan D, AAK menunjukkan gaya permainan yang hebat selepas mengalahkan Lestari Junior 3-0. AAK membuka kedudukan menerusi tandukan Azrin Aduka selepas hanya lima minit melalui sepakan sudut. Faris Farizal kemudian menggandakan keunggulan pada minit ke-24 dan Naufal Akif menjaringkan gol dalam situasi satu lawan satu pada minit ke-55 untuk memastikan AAK akan bersaing di SCL buat kali pertama.

KRU terpaksa bangkit dari ketinggalan untuk menewaskan Bujangga 3-1 bagi menempah slot mereka di pentas SCL 2023. Bujangga mendahului terlebih dahulu selepas keadaan kebingungan di depan gol membawa kepada Khairil Adzha menjaringkan gol dari jarak dekat tiga minit sebelum separuh masa. Tidak lama selepas bermula semula, KRU menyamakan kedudukan melalui jaringan K. Ravindran pada minit ke-38. Kemudian, dua gol yang dihasilkan dengan baik dalam sepuluh minit terakhir oleh Suhaili Rahman memastikan penampilan kelima KRU dalam pertandingan itu.

Di Kumpulan A, FC Jerantut muncul sebagai pendahulu dalam perlawanan yang mengujakan dengan menewaskan Spirito FC 6-3, sementara gol tunggal Haikal Nazri memberikan kemenangan 1-0 kepada Najmi SFFC ke atas Arslan FC, mendekatkan mereka kepada kelayakan SCL 2023.

Bagi Kumpulan B, KDEB memperoleh keputusan seri 0-0 sekali lagi, kali ini menentang pendahulu kumpulan, Tebuan. Manakala jaringan pada minit ke-45 oleh Luqman Hadi membolehkan Jibril FC menewaskan Sharpees 1-0 walaupun menamatkan perlawanan dengan 10 pemain setelah Danish Daniya menerima layangan kad kuning kedua hanya dua minit sebelum gol kemenangan Luqman.

Berita Terkini