SCL 2023 Playoffs MD 4: Kumpulan A Ditentukan, Satu Tempat Lagi Masih Perlu Diisikan

ARTIKEL OLEH:

Dalam aksi Playoff Liga Juara Selangor (SCL) 2023 minggu lalu, tiga lagi slot telah diisi selepas siri keputusan yang memperlihatkan Kumpulan A sudah menentukan dua pasukan mereka yang bakal berentap di saingan SCL tahun ini, sementara pertarungan akhir Kumpulan B menanti.

Najmi SFFC dan Ingress merupakan dua pasukan daripada Kumpulan A yang melayakkan diri selepas Ingress menang 1-0 ke atas Najmi. Syafiq Khor menjaringkan satu-satunya gol perlawanan pada minit ke-42 untuk kemenangan tipis Ingress ke atas pasukan yang merupakan naib juara Liga UOW 2023. Walaupun sebelum perlawanan bermula, Najmi SFFC masih layak walaupun mereka kalah dan FC Jerantut memenangi perlawanan mereka menentang Arslan FC kerana Ingress dan FC Jerantut akan bermain satu sama lain pada perlawanan terakhir.

Walau bagaimanapun, Ingress mengesahkan kelayakan mereka awal setelah FC Jerantut kalah 1-3 kepada Arslan FC. Arslan berjaya mencipta gol pertama seawal sembilan minit perlawanan apabila Aiman Fikri menyempurnakan gerakan serangan balas. Namun, Jerantut berjuang untuk menyamakan kedudukan pada minit ke-25 hasil jaringan Firdaus Asri. Jerantut mempunyai beberapa peluang untuk menjaringkan gol lagi, tetapi tandukan tepat Azman Noor sebelum tiupan wisel separuh masa pertama memberikan keunggulan kepada Arslan, dan Ayyub Syahanif memastikan kemenangan pasukan mereka lima minit sebelum masa kecederaan.

Kerana Ingress mempunyai tujuh mata dan FC Jerantut dan Arslan berkongsi tiga mata dengan baki satu perlawanan, kedua-dua pasukan bersama Spirito yang hanya mempunyai satu mata, tidak lagi dapat mengejar kedudukan dua teratas.

KDEB terus mengekalkan harapan kelayakan mereka setelah menewaskan Sharpees 2-0. Mereka mampu menjaringkan lebih banyak gol jika tidak menyia-nyiakan peluang yang begitu banyak di hadapan gawang, terutamanya pada awal perlawanan. Pada akhirnya, sepakan penalti pada minit ke-44 yang disempurnakan oleh Zulkefli Baharuddin berjaya memecahkan kebuntuan, dan Mikhael Mokhtar yang menjaringkan gol kedua selang dua minit kemudian mengukuhkan kemenangan yang berhak bagi KDEB.

Kemenangan itu menyiapkan pertarungan akhir mereka menentang Sijangkang City setelah mereka bermain seri 1-1 dengan Jibril FC. Abdul Manaf Mamat memberikan Sijangkang City keunggulan selepas 24 minit permainan melalui sepakan penalti, tetapi Jibril membalas pada minit ke-44 apabila Al-Amin Abdullah secara tidak sengaja memasukkan bola ke dalam gawang sendiri ekoran sepakan percuma. Walau bagaimanapun, usaha kedua-dua pasukan hanya berakhir dengan kedua-dua pasukan akur berkongsi satu mata.

Kerana KDEB dan Sijangkang City akan bermain satu sama lain selepas ini, bukan hanya Jibril FC dan Sharpees yang secara rasmi tersingkir kerana sudah melengkapkan semua empat perlawanan mereka, tetapi juara Liga UOW 2023, Tebuan, yang tidak bermain pada hari perlawanan keempat dengan tujuh mata, telah layak ke SCL 2023 di mana keputusan kedua-dua perlawanan, termasuk perlawanan mereka seterusnya lawan Sharpees pada hari perlawanan kelima, tidak akan memberi impak kepadanya. Dengan KDEB yang mempunyai lima mata dan Sijangkang City mempunyai empat mata, KDEB cuma perlu mengelakkan kekalahan manakala Sijangkang City wajib menang.

Berita Terkini