SCL 2023 Playoffs MD 5: Sijangkang City Mengambil Slot Terakhir, Pasukan Disingkir Meraikan Kemenangan

ARTIKEL OLEH:

Perlawanan pertengahan minggu dalam pusingan kelayakan Selangor Champions League (SCL) 2023 menyaksikan senarai penuh pasukan akhirnya lengkap. Walaupun tidak ada apa-apa yang dipertaruhkan bagi pasukan yang telah tersingkir, mereka berjaya menamatkan perlawanan akhir dengan catatan yang baik melalui kemenangan yang cemerlang.

Sijangkang City perlu menang untuk melayakkan diri ke SCL sekali lagi dan mereka berjaya menjalankan misi tersebut setelah menewaskan KDEB 4-1. Walau bagaimanapun, perlawanan ini hanya menemui titik permulaan sebelum tamat separuh masa pertama apabila percubaan rendah Affize Faizal menemui gawang gol untuk memberikan keunggulan kepada Sijangkang City.

Tiga minit selepas berlangsung semula, Abdul Manaf Mamat menggandakan jaringan Sijangkang City dengan sepakan yang baik di luar kotak penalti, dan Akhir Bahari menjadikannya 3-0 pada minit ke-52. Adam Uqasyah menjaringkan gol tunggal buat pasukan  KDEB satu minit sebelum masa tambahan. Tetapi beberapa minit kemudian, kesilapan oleh penjaga gol mereka, Rafiq Kamaruddin, yang tergelincir ketika hendak menerima bola, menggambarkan malam KDEB yang pahit di mana Radzi Pilus dihadiahkan menjaringkan gol keempat Sijangkang City dan sekaligus menempah tiket terakhir ke SCL tahun ini.

Juga dalam kumpulan B, Sharpees berjaya mengejutkan juara Liga UOW 2023, Tebuan, setelah mengalahkan mereka 2-0. Serangan awal oleh Sharpees berjaya apabila Hafiz Arpian membuka jaringan seawal 3 minit perlawanan, dan Khairul Azwan Anuar menjadikannya 2-0 pada minit ke-17. Walaupun begitu, Tebuan mempunyai peluang untuk menjaringkan gol tetapi gagal memanfaatkannya, dan Sharpees berjaya mengekalkan kemenangan yang membanggakan, walaupun mereka tamat perlawanan dengan sepuluh pemain selepas P. Arjunan diberi kad kuning kedua dalam masa tambahan.

Di dalam kumpulan A, FC Jerantut berjaya mengambil peluang dengan kemenangan 4-1 ke atas Ingress yang telah melayakkan diri. Efendi Adnan memberikan Ingress keunggulan selepas 26 minit perlawanan dengan sepakan mudah, tetapi FC Jerantut hanya memerlukan enam minit untuk menyamakan kedudukan hasil jaringan Nor Hafiz Sulaiman. Ahmad Asyraff Yusri kemudian meletakkan FC Jerantut di hadapan dua minit selepas separuh masa kedua bermula dan Syaqiri Iman menjadikannya tiga hanya lima minit kemudian hasil serangan balas. Walaupun Ingress berusaha keras untuk membangkit, Amirul Ahmad Nazri menjaringkan gol keempat FC Jerantut dalam masa tambahan untuk mengukuhkan kemenangan mereka.

Sementara itu, Arslan FC berjaya mengalahkan Spirito dengan kemenangan bergaya 4-0. Arslan menjaringkan tiga gol pertama mereka dalam tempoh 11 minit apabila sepakan percuma Zakwan Zamri pada minit ke-14 melepasi penjaga gol lawan untuk memecah kebuntuan. Dua jaringan daripada Aiman Fikri Paizol pada minit ke-18 dan ke-25 menjadikan malam Spirito lebih sukar. Walaupun Spirito membuat banyak perubahan pada separuh masa, Zakwan berjaya menjaringkan gol kedua beliau pada minit ke-57 dari sayap kanan, mengejutkan Shamier Haqiem, penjaga gol Spirito, untuk merumuskan kemenangan Arslan ke atas Spirito.

Berita Terkini