SCL 2023: Gombak FA, Kg Bharu Boss, Klang Frenz Utd & KKB Menang Tipis

ARTIKEL OLEH:

Selangor Champions League (SCL) 2023 membuka tirai hujung minggu lalu dengan menyaksikan perlawanan Kumpulan A di mana tiga daripada empat perlawanan berakhir dengan kemenangan tipis 1-0. 

Dalam satu perlawanan yang dibasahi hujan, Gombak FA berjaya mengalahkan Tebuan Kg Pinang dengan jaringan 1-0 berkat jaringan tunggal oleh Ammar Shafiq. Hantaran lolos oleh bekas pemain tengah Selangor FC, Faizzuddin Abidin, menjumpai larian Ammar di sebelah kiri, yang menyudahkan percubaan rendah dengan cemerlang melalui sepakan rendah ke tiang jauh pada minit ke 19. Walaupun Gombak FA boleh mencetak lebih banyak gol, satu gol sudah mencukupi untuk mendapatkan tiga mata berharga, sementara Tebuan Kg Pinang mengalami kesulitan untuk memberikan cabaran kepada penjaga gol Gombak FA, Remezey Che Ros.

Paparan yang baik dalam separuh pertama sudah cukup bagi Kg Bharu Boss untuk juga muncul sebagai pemenang dengan jaringan 1-0 menentang Ingress KL. Azrul Razman dapar gol tunggal perlawanan pada minit ke 20 perlawanan apabila dia berjaya menanduk masuk sepakan penjuru Azizie Hamid untuk gol kemenangan. Walaupun Ingress KL mengawal bola dengan lebih baik pada separuh masa kedua, Kg Bharu Boss berjaya bertahan untuk menjamin kemenangan pertama.

Klang Frenz United (KFU), yang membuat penampilan sulung mereka dalam SCL tahun ini, juga memenangi perlawanan 1-0 menentang veteran SCL, KRU Port Klang. Sebelum perlawanan hampir berakhir tanpa jaringan pada separuh masa pertama, Visert Sorrachark menjaringkan sepakan percuma dari jarak jauh dengan kuat, menyebabkan penjaga gol KRU, Nur Aiman Mustaffa Kamal tertumpah bola. KRU semakin mengalami kesukaran apabila Zulfaiq Hairolnizan menerima kad kuning kedua pada minit ke-40. Walau bagaimanapun, KRU masih berjaya mencipta peluang lebih banyak, tetapi tidak dapat mencari jaringan penyamaan.

KKB Brotherhood memenangi perlawanan terakhir minggu pertama SCL 2023 dengan keputusan 2-1 menentang Ampang Ukay Positive. KKB membuka jaringan apabila ‘cut back’ Shahriman Syafii menemui Afeis Mansor yang menyudahkan percubaan rendah pada minit 14. Namun, Ukay Positive hanya mengambil masa 11 minit untuk menyamakan kedudukan apabila Afif Zuki memberikan bola lolos yang merobek barisan pertahanan KKB untuk mencari larian Faes Hakimi yang membawa bola melepasi penjaga gol, Amirul Affandi dan menjaringkan gol penyamaan. Namun, KKB kembali mendahului apabila sepakan Alif Saidatul Azman yang kurang tepat jatuh ke dalam laluan Hadif Putra yang menutup perlawanan dengan KKB Brotherhood pada minit 41 selesa mengutip 3 mata pertama.

Berita Terkini