Review Perlawanan Akhir Westports Liga Junior FAS 2023

ARTIKEL OLEH:

Westports Liga Junior FAS 2023 tamat secara rasmi pada Ahad lepas dengan lima pasukan dari lima kategori umur telah dinobatkan sebagai juara, melalui perlawanan yang dipenuhi dengan kegembiraan, pertahanan yang kukuh, dan drama pada minit akhir.

DSSB muncul sebagai juara U16 selepas menang 2-0 menentang PNSB. Pasukan PNSB mengharungi peringkat kalah mati tanpa memboloskan gawang sendiri, namun DSSB berjaya menghentikan rekod itu selepas sembilan minit sahaja. Sepakan percuma Aqil Rusyaidi dari sayap kiri melepasi penjaga gol PNSB dan terus ke dalam jaring, memberipasukan DSSB untuk meraikan jaringan dengan meriah. 

Keadaan semakin baik bagi DSSB sebelum separuh masa pertama berakhir. PNSB gagal menghadapi ancaman dalam kotak penalti mereka sendiri, dan kapten Adam Zhafran mengambil kesempatan dengan mencucuk masuk bola dari jarak dekat untuk menggandakan keunggulan mereka. PNSB menghadapi kesusahan untuk menembusi pertahanan DSSB dan DSSB berjaya bertahan untuk menang perlawanan. Mereka tidak hanya mencatatkan diri sebagai juara U16, tetapi juga mencatatkan rekod kesembilan mereka tanpa memboloskan jaringan dari 11 perlawanan.

Harimau United mengejutkan Akademi Villareal Malaysia dengan jaringan kemenangan pada minit akhir untuk menang 2-1 dalam perlawanan akhir U14. Perlawanan mengambil masa sehingga masa tambahan separuh masa pertama untuk mencetus gol pertama apabila pemain paling berharga U14, Umar Faisal, meletakkan Harimau United di hadapan. Tidak lama selepas separuh masa kedua bermula, Villareal menyamakan kedudukan hasil jaringan Haykal Ielman. Pada masa semua fikir sepakan penalti diperlukan untuk menentukan pemenang, Akif Saifuddin menjaringkan gol pada minit terakhir dan aksi perlawanan terakhir untuk memberikan kejuaraan bagi pasukan Harimau United.

MBPJ muncul sebagai juara U12 selepas persembahan yang meyakinkan membantu mereka menewaskan Bukit Kuching dengan keputusan 3-1. Semua empat gol dijaringkan dalam separuh masa pertama perlawanan apabila Junior Chong Wilson menjaringkan dua gol dalam hanya sembilan minit pertama perlawanan untuk MBPJ. Hanya selepas satu minit, Bukit Kuching berjaya mengembalikan harapan mereka dengan sepakan rendah yang kuat oleh Nur Laila Syamila, tetapi Muhd Nur Qaleesh mengembalikan keunggulan dua gol MBPJ dengan menjaringkan gol ketiga mereka pada minit ke-21 dan mereka berjaya bertahan untuk memenangi gelaran juara U12.

Dalam kategori U8, Young Guns sekali lagi menjadi juara apabila mereka menewaskan 8-0 menentang Harimau United untuk menghalang mereka daripada meraih gelaran berganda dengan pemenang paling berharga U8, S. N. Kheishvin dan juga Ahmad Daiyan menjaringkan hat-trick serta satu gol dijaringkan oleh Izz Danial dan Aryan Amani masing-masing.

Walau bagaimanapun, Young Guns juga dihalang daripada meraih gelaran berganda apabila Akademi Bola Sepak Golden Boys menyekat mereka dengan memenangi perlawanan 2-0 dari jaringan gol oleh Nurhan Haziq dan Aniq Nufael dalam tujuh minit pertama perlawanan untuk menjadi juara kategori U10.

Berita Terkini