Piala FAS 2023 R64: Kesilapan Pertahanan, Drama Kemenangan Cowboys & Lagi Lebih Penalti

ARTIKEL OLEH:

Empat perlawanan Piala FAS 2023 R64 sahaja diadakan pada Selasa malam di mana terdapat beberapa keputusan yang membuka mata. Apa yang berlaku pada malam tersebut?

Kelekaan Pertahanan Menghadiahkan PKNS

Kemenangan PKNS 2-1 ke atas pasukan Liga Bahagian 1, MAS, mempunyai banyak percubaan dan serangan dilakukan oleh PKNS namun jaringan yang mereka dapat adalah sangat bernasib baik. Walau bagaimanapun, mereka ditinggalkan 0-1 pada separuh masa pertama atas tandukan Muhd Khairilazmil. Kemudian pada awal separuh masa kedua, MAS melakukan kejutan.

Namun pada minit 38, MAS meletup. Pertembungan antara penjaring gol dan juga pemain pertahanan gagal menahan hantaran jauh menyebabkan Afiq Isri melakukan tendangan menerusi Hisyamuddin Rozelan yang menjaringkangol pertama PKNS. Tidak lama kemudian, MAS terpaksa bermain dengan 10 orang pemain selepas Al Hafizie Yusmalizam sedang mendapat rawatan di luar padang, pemain pertahanan Mahathir Muhammad ingin membuang bola tetapi digagalkan oleh Afiq dari jarak dekat dan ini menyebabkan bola tersebut melorot ke arah Hisyamuddin untuk memastikan PKNS kembali ke hadapan sehingga wisel akhir perlawanan walaupun MAS berusaha keras mendapatkan gol penayamaan semasa separuh masa kedua yang mendebarkan.

Cowboys’ Tembakan Terakhir Terhasil

Pasukan Liga Bahagian 1, Sunday Cowboys berjaya mara ke pusingan seterusnya selepas mengalahkan pasukan Liga Super, Klang Southern atas jaringan saat akhir dengan kemenangan 3-2. Muhd Yus Hafiq memastikan Southern dihadapan pada awal 20 minit namun Cowboys menyamakan kedudukan hasil jaringan Amirul Safwan sebeleum akhir separuh masa pertama

Selepas 48 minit masa bermain, Faris Khuzairil meletakkan Southern kembali ke hadapan. Namun 10 minit kemudian, Amirul menyamakan kedudukan untuk jaringan ke 2 beliau. Setelah semua menjangka sepakan penalti perlu diperlukan, Shahrul Aiman dapat menjaringkan gol kemenangan dalam waktu kecederaan dan memastikan Sunday Cowboys menempah tiket ke pusingan seterusnya yang akan bertemu dengan satu lagi pasukan Liga Super, PIB.

First 11 Masuk Ke Pusingan 32

First 11 FC dari Liga Bahagian 2 menjadi pasukan ke-2 yang layak ke peringkat seterusnya selepas mereka berjaya menumpaskan pasukan dari Liga Super SIA dengan keputusan 2-0. Pada separuh masa pertama, tiada jaringan dihasilkan dan perlawanan perlu tunggun sampai ke minit ke-43 untuk jaringan di mana S. Devesshraja meletakkan First 11 dihadapan.

Walaupun SIA sedang mencari peluang untuk jaringan penyamaan, First 11 memastikan keputusan memihak kepada mereka selepas Devasshraja menyumbat sekali lagi gol ke-2 sebelum berakhirnya separuh masa kedua pada minit ke-69 dan mereka mara ke peringkat seterusnya.

Kemenangan Penting Sri Setia Putra

Dalam pertembungan antara pasukan dari Liga Perdana yang mana dua pasukan ini berada hampir di kelompok bawah peringkat kumpulan, Sri Setia Putra (SSP) menjadi pemenang 6-5 dalam sepakan penalti menumpaskan Harini FT U23. Kedua-dua pasukan gagal menghasilkan sebarang jaringan yang mengheret mereka hingga ke penentuan sepakan penalti.

Selepas pusingan sepakan ke-lima, kedua pasukan berakhir dengan keputusan 4-4 selepas sepakan pemain SSP, Leonard Leong Du King diselamatkan oleh Aqil Farhan dan memaksa mereka untuk sepakan penalti pusingan kedua. Selapas dua pusingan ‘sudden death’, sepakan Ahmad Solihin dari Harini diselamatkan oleh penjaga gawang SSP, Irwan Shah Amroz dimana memastikan SSP mara ke peringkat serterusnya dan akan bertemu PKNS.

Berita Terkini

BERITA
fsadmin

PELANCARAN JENAMA TANJONG SUBANG JAYA

Subang Jaya – Persatuan Bolasepak Selangor (FAS) mencatatkan sejarah baharu dengan pelancaran jenama perkhidmatan perhotelan, Tanjong Subang Jaya. Jenama ini merupakan sebahagian daripada jaringan jenama

Read More »